Українцям, які планують вихід на пенсію, але виявили помилки в трудовій книжці, доведеться докласти додаткових зусиль для підтвердження свого трудового стажу. Помилки в записах можуть стати перешкодою для нарахування належної пенсії, однак існують шляхи вирішення цієї проблеми.

Згідно з Інструкцією з ведення трудових книжок, усі записи повинні бути виконані акуратно, чітко, чорним, синім або фіолетовим чорнилом. Важливі дані, такі як прийняття на роботу чи звільнення, мають бути підтверджені підписом керівника та печаткою підприємства. Якщо ж у книжці є неточності чи відсутні необхідні записи, це може викликати труднощі під час виходу на пенсію.

Трудові книжки, кадр з відео

Першим кроком для підтвердження стажу є отримання довідки форми ОК-5, яка надає інформацію про страховий стаж починаючи з 2000 року. Цю довідку можна отримати в Пенсійному фонді України або через онлайн-сервіси. Якщо цього недостатньо, варто звернутися до колишнього роботодавця чи архівної установи з проханням виправити помилки або надати додаткові документи, що підтверджують стаж.

У разі безрезультатних спроб, останнім шляхом є звернення до суду. Суд розглядатиме всі надані докази, включно з документами підприємства та іншими матеріалами. Важливим елементом є свідчення двох осіб, які працювали на тому ж підприємстві в той самий період і можуть підтвердити трудовий стаж.

Популярні новини зараз

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Показати ще

Таким чином, українці мають можливість підтвердити свій стаж навіть у разі помилок у документах, однак це може вимагати додаткових зусиль і часу.

Нагадаємо, "Ощадбанк" залишає пенсіонерів без засобів до існування

Раніше ми розповідали про десять окладів при виході на пенсію: як отримати одноразову виплату

Також, платитимуть не лише пенсію: Польща запровадила додаткові виплати для літніх українців