Згідно з проектом закону про Державний бюджет України на 2025 рік, середньомісячна заробітна плата в Україні суттєво зросте — на 18,5% у номінальному вираженні. За прогнозами, вона досягне 24 389 гривень. Водночас реальне зростання зарплат, з урахуванням інфляції, становитиме 8,1% порівняно з попереднім роком.

Такий прогноз підкріплений не лише макроекономічними очікуваннями, але й поточними тенденціями на ринку праці. У 2024 році середня зарплата вже значно збільшилася. Наприклад, у другому кварталі цього року зарплата зросла на 22,1%, досягнувши 20 964 гривень, що перевищує раніше очікувані урядом показники на цей рік.

зарплата, скріншот з відео

Уряд пояснює таке стрімке зростання низкою факторів. Один з ключових — дефіцит кваліфікованих працівників. Міграція населення, яка посилилася через війну, призвела до скорочення трудових ресурсів. Це змусило підприємства підвищувати заробітну плату, щоб залучити та втримати необхідний персонал. Водночас конкуренція на ринку праці зростає, що також впливає на підвищення оплати праці.

Окрім зарплат, уряд прогнозує й поступове зниження рівня безробіття. Очікується, що у 2025 році безробіття знизиться до 17,7%, завдяки відновленню економіки, створенню нових робочих місць та зростанню економічної активності жінок. Це означає, що українці матимуть більше можливостей для працевлаштування, а підприємства — більше шансів знайти кваліфікованих працівників.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

Нагадаємо, курс долара кине у розпач: вже затвердили

Раніше ми розповідали, що пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень

Також, українцям дадуть гроші на опалення та ремонт: хто може отримати до 25 тис. грн